ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Το Σεπτέμβρη του 2020 ο Δημήτρης Καραντζάς ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου «Προσκήνιο». Ο στόχος της συνεργασίας μας είναι η δημιουργία ενός χώρου έρευνας πάνω στο θέατρο και ανάπτυξης των συνθηκών που θα δώσουν το δικό τους στίγμα στην τέχνη μας.

Το θέατρο Προσκήνιο υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Δημήτρη Καραντζά, – ένα χρόνο μετά την εναρκτήρια ριζοσπαστική «Φαίδρα» της Μαρίνας Τσβετάγιεβα που κέρδισε κοινό και κριτικούς – στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας του εστιάζει στο κλασικό ρεπερτόριο και φέρνει επί σκηνής τον εμβληματικό “Θείο Βάνια” του Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και το σπάνιο έργο του Ο’ Νηλ, “Ο Παγοπώλης έρχεται” , σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση. Δύο παραστάσεις που εστιάζουν στην έρευνα, στην ανάδειξη της κλασικής δραματουργίας ως πεδίο πειραματισμού και ανάπτυξης νέας σκηνικής γλώσσας και ύφους”

[ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΝΤΖΑ]

Η ανακοίνωση της έναρξης αυτού του χώρου έρχεται σε μια πολύ κρίσιμη και μετέωρη στιγμή για τους καλλιτέχνες και το σύνολο της κοινωνίας, στην οποία η ομάδα των συνεργατών μου κι εγώ νιώσαμε την ανάγκη να απαντήσουμε με δράση και πράξη.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια δυο γόνιμων συνεργασιών με τις Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη και την εταιρεία ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ (Νεφέλες του Αριστοφάνη- Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019 και Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ – Θέατρο Βεάκη 2020).

Είναι ένα σχέδιο που με κάθε ρίσκο θα επιχειρήσουμε να πραγματοποιήσουμε, με την ελπίδα να προσφέρουμε τροφή για σκέψη και με την ανάγκη να ανταλλάξουμε ερεθίσματα ακόμα και στις πιο δυσχερείς συνθήκες.

Η σκηνή αυτή ξεκινάει ως τόπος έρευνας γύρω από τις παραστατικές τέχνες, με έναν σταθερό πυρήνα συνεργατών, που στα επόμενα βήματά της θα διευρυνθεί με προσκλήσεις σε άλλους καλλιτέχνες, με θεματικά φεστιβάλ (γύρω από έναν συγγραφέα, μια εποχή, ένα θέμα ή έναν τρόπο θεάτρου) και εργαστήρια.

Κύριοι άξονες και θεματικές του χώρου θα είναι η «τραγωδία δωματίου» και τα κλασικό ρεπερτόριο, χωρίς να εξαιρούνται σύγχρονα εγχώρια η ξένα κείμενα.

Η τέχνη είναι ένα ζωτικό πεδίο που οφείλει να αφομοιώνει τις εκάστοτε κοινωνικές συνθήκες και να παραμένει πάντα ενεργό – όπως γινόταν ανά του αιώνες.

[ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ]

Συνεργάτες του Θεάτρου Προσκήνιο 2022-23:

Αντώνης Αντωνόπουλος
Θεοδώρα Γεωργακοπούλου
Παναγιώτης Γκιζώτης
Χαρά Μάτα Γιαννάτου
Γκέλυ Καλαμπάκα
Ξένια Καλογεροπούλου
Δημήτρης Καμαρωτός
Ακύλλας Καραζήσης
Δημήτρης Καραντζάς
Τάσος Καραχάλιος
Γιώργος Κατσής
Χρήστος Λούλης
Μανώλης Μαυροματάκης
Ηρώ Μπέζου
Μαρία Πανουργιά
Μαριέτα Παυλάκη
Λευτέρης Παυλόπουλος
Κωνσταντίνος Πλεμμένος
Ελίνα Ρίζου
Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Φιντέλ Ταλαμπούκας
Θεοδώρα Τζήμου
Έλενα Τοπαλίδου
Ιωάννα Τσάμη
Μαρία Φιλίνη

[ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ]

Τηλέφωνο: 210.8256838
E- mail: proskiniotheatre@gmail.com

[ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ]

Καπνοκοπτηρίου 8, Αθήνα 104 33